Bewaarmoment Interieur beleving Voortbouwen Architectuur als decor Registratie van een tussenvorm Transformatie wederopbouw-architectuur

Architectuurfotografie: 'Vangen wat vluchtig is'

13 Maart 2016

Pinterest Pin It!

Een jonge generatie architecten en ontwerpers zoekt naar nieuwe gebruiksmogelijkheden voor de bestaande structuren en bebouwing. Architectuurfotografie kan als geen ander deze transformatie vastleggen.

Niet het streven naar de maakbare wereld van de 20e eeuw, niet de totale omwenteling zoals deze in Azië plaatsvindt, maar een voortdurende zoektocht naar balans – binnen een immer veranderende realiteit – kenmerkt het nieuwe Nederland.

We leven in een complexe brei die grotendeels in de 20e eeuw is ontstaan. De huidige generatie ontwerpers zoekt naar nieuwe gebruiksmogelijkheden voor deze bestaande bebouwing, onderzoekt hoe de mens kan ondernemen, genieten en wonen binnen de gegeven structuur.

Architectuurfotografie kan als geen ander de transformatie vastleggen. Niet in de vorm van op zichzelf staande esthetiek, maar als een waarnemende discipline die de veranderingen in een grotere context plaatst.

'Vangen wat vluchtig is' - Schiermonnikoog

'Vangen wat vluchtig is' - Schiermonnikoog

Ook de natuur is voortdurend aan verandering onderhevig. Het zand op Schiermonnikoog is altijd in beweging. Wind en water hebben hier vrij spel. Door aanhoudende oostenwind groeiden zandribbels tot kleine duinen. Maar op een dag draaide de wind. En zoals aflandige wind zorgt voor een perfecte ‘swell’, zo breken hier de duintjes. En juist deze foto – het moment van kentering – toont de eeuwige dynamiek.

Transformatie wederopbouw-architectuur

Transformatie wederopbouw-architectuur

Renovatie Zuidwijk Rotterdam. Subtiele transformatie van wederopbouw-architectuur door Locus architecten. De onderste maisonnettes kregen een eigen toegang vanaf de straat, ze werden voorheen ontsloten door een galerij. We zien hoe een kleuter profiteert van de nieuwe situatie: hij kan nu veilig op straat spelen, vanaf de nieuwe veranda houdt oma een oogje in het zeil.

Herbestemming Parkeergarage

Herbestemming Parkeergarage

World of Food, Amsterdam Zuidoost. Een voormalige parkeergarage bij een inmiddels gesloopte Bijlmerflat. Architecten Harvey Otten en Ted Schulten zagen, herschikken en vullen aan. De foto’s tonen het voltooide casco, een naakt betonskelet met staal en glas. Een tussenvorm, want binnenkort bruist het hier: er komen kraampjes en restaurants met ‘international streetfood’.

Registratie van een tussenvorm

Registratie van een tussenvorm


Architectuur als decor

Architectuur als decor

Centrum Oosterheem, Zoetermeer. Toevallige voorbijgangers – een stel met een vrolijke hond en een meisje met gele ballonnen – zorgen voor een levendig tafereel. De activiteit op straat geeft het plein en de gebouwen – de zonbeschenen de skyline ontworpen door architecten Gert-Jan Hendriks en Ted Schulten – betekenis.

Voortbouwen

Voortbouwen

Interieur beleving

Interieur beleving

Uitbreiding en interieurverbouwing, Leiden. De aanpassingen aan deze woning tonen hoe op kleine schaal aan de stad wordt geschaafd. De bewoners hebben behoefte aan meer ruimte maar ze hebben ook hun thuis op deze plek. Te zien is hoe het jonge gezin leeft in het getransformeerde huis. Het ontwerp van Flinterdiep architectuur voegt letterlijk een nieuwe laag toe aan de bestaande stad.

Amstel Light

Amstel Light

Big Tree van Jaques Rival, Amsterdam Light Festival. De tijdelijke lichtsculptuur op de sluis wedijvert met de pracht van de stad als het laatste zonlicht in de ramen van de panden aan de Amstel weerkaatst.

Bewaarmoment

Bewaarmoment

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen. Bij elke lichtflits zijn de over het strand verspreide toeschouwers kort te zien. Elk onderdeel van de show duurt slechts een fractie van een seconde. Niets is voor eeuwig.

Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer architectuurfotografie... ↗

In het blad ArchitectuurNL staat de rubriek ‘Door de lens’. Dit is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. In 'Architectuur #3' van 2015 verscheen dit artikel van fotograaf Pieter Meier.